>

My Cheerful Blogger =)

Tuesday, December 13, 2011

~Final Exam semester 3 USIM~



Salam perjuangan Teman2 tersayang...=)
Kini terasa hangatnya bahang minggu exam,, terasa semester ini berlabuh dengan begitu cepat.. sedar tak sedar kita bakal meningglkan tahun 2011..
mari kita muhasabah sebentar, pandang2 diri kita, adakah selama ini sudah cukupkah amal jariah kita? sudah cukupkah bekalan utk di bawa ke akhirat sana?? pernahkah melakukan perkara lagha2?? semestinya kita sebagai insan tak dapat lari dari melakukan kesilapan..betul tak? =)

ayuh, melangkah tahun baru dengan azam baru dan cuba utk selesaikan apa yang perlu diselesaikan tahun ini.. masa dah suntuk, dah tahap paras hidung ni..=) bergerak pantas!
ana ingin share jadual exam ana pd awal januari 2012... agak mantaplah kan..huhu

jom3 check it out!

SELASA 3/1/2012
AIS 9.00 AM

RABU 4/1/2012
USUL FIQH 1 9.00 AM

KHAMIS 5/1/2012
TARIKH AL-TASHRI' 2.30 PM

JUMAAT 6/1/2012
BUSINESS MATH 3.00 PM

ISNIN 9/1/2012
INTERMEDIATE 1 2.30PM

RABU 11/1/2012
COST ACCOUNTING 9.00 AM

JUMAAT 13/1/2012
ORGANIZATION BEHAVIOR

JUMAAT 20/1/2012
COMMERCIAL LAW 9.00 AM

4 hari berderet exam...=).. moga dipermudahkan..amin... bila terasa give up, seringkali ingatkan diri, kenapa ALLAH pilih kita melalui jalan ini?? ALLAH lebih tahu yg terbaik bagi kita.. justeru itu, jangan mudah mengeluh..hanya mengadu padaNYA... ^_^
~you are not what you say but you are what you do~

P/s: bersyukur apa yg kita ada, nescaya akan ditambah lagi nikmat itu.. =)


Sunday, October 30, 2011

~Teman Sejati Penyeri Hati~



Assalamualaikum dan salam sejahtera.. ^_^
Apa khabar semua?? jawab Luar Biasa!

sedikit perkongsian yg tiba2 jari jemari ini ingin menari di keyboard manje (my lappy name) huhu.. seperti tajuk di atas,
~teman sejati penyeri hati~
setiap insan perlukan sahabatkan? ingin hari2 yang ditempuh bersama orang yang kita rapat dan dapat berkongsi macam2 perkara..
kisah sahabat berlainan setiap orang kan? sebab apa? sebab kita akan berjumpa dengan pelbagai karenah dan sikap manusia.. bagaimana sikap yg kita dapat menyesuaikan diri kpdnya..? maka, kita mesti bijak memilih teman, namun ia bermula dengan menjadi TEMAN YG BAIK.. setuju??
percayakah kita, bersahabat waktu sekolah rendah,sekolah menengah lagi indah berbanding peringkat yg lebih tinggi lagi selepas itu.. ^_^


Tips menjadi teman baik pd org lain:-
1. menjadi pendengar yg baik
2. peka dengan keadaan teman
3. bersedia membantu dan bersama tika susah dn senang
4. tidak prasangka buruk
5. menjadi penasihat yg baik
6. amanah dalam menjaga rahsia
7. tidak membuka keaiban teman
8. tidak mudah berkecil hati
9. mendoakan teman
10. sedia menerima kekurangan teman
11. tiada hasad dengki dan iri hati

semadah pujangga buat insan2 yg mengenali ana..

Teman..
selama kita bertemu..bersua muka..
diri ini lalai dan terleka dengan duniawi...
hadirnya kalian penyeri hati dan hari2 yg sunyi..
diri ini kadang sukar menjadi teman yg baik buat kalian...

terbayang gelak tawa bersama..
diulit rasa kebahagiaan..
namun satu ketika, kita pernah bermasam muka..
mengapa ia terjadi?? adakah atas keegoaan yg meninggi??
itu kerana ALLAH uji..
agar merapatkan ukhuwah dihati..
supaya bijak mengawal perasaan di hati..
supaya hilang rasa tak puas hati.
dan yg paling penting ukt muhasabah diri..
kerana manusia alpa dan lalai tanpa motivasi...
dan rohani menangis ingin di isi..

ayuh teman!!
bersama bersatu berpegang tangan agar dapat memberi manfaat pd manusia..
ingatlah sebaik-baik manusia itu mereka yg byk memberi manfaan pd org lain..
senyumlah teman..kerana dirimu bertuah memiliki ramai teman2 yang setia,,
bersyukur pd-NYA dikurniakan insan bergelar sahabat...

akhir sekali teman...
sempurnakan 7 hak saudara sesama muslim

1. bila diberi salam,maka jawablah,
2. bila dia bersin dan mengucapkan alhamdulilah, doaknlah dia dgn ucpn yarhamkaALLAH/yarhamkillah
3. bila dia sakit, maka ziarahlah
4. bila diminta nasihat, maka nasihatkanlah yg baik2
5. bila dijemput, maka hadirilah,
6. bila dia meminta pertolongan, maka bantulah dia
7. bila dia meninggal dunia, hendaklah bawa jenazah ke perkuburan (bagi lelaki)

teman, mari sama islah diri, menjadikn hari ini lebih baik dari semalam..=)
titipan bicara semadah pujangga ini utk diri yg serba kekurangan ini serta buat insan2 yang sedar akan kepentingan teman dalam kehidupan..
sambutlah salam penuh kasih sayang dan ceria.. senyum sokmo!

p/s: maaf andai ana pernah melakukan salah dan silap pd teman2 ana... syg kalian..=)

Thursday, October 27, 2011

~The power of good health~



As a muslim, we open with Bismillahirrahmanirrahim.. may ALLAH bless us always...
As i mention earlier in this entry about ~the power of good health~... what do you think?? what can you imagine about this?? ha..i see your smile.. ^_^..
First of all, as a muslim, we must proud to be muslim, it is because we believe that good health come from ALLAH.. without HIS blessing, our life will be ruined and missing peaceful feeling.. why i say like that? for example..if you get fever, how about your condition? what are you feel? i believe, if you or me at this condition, we feel sick, moody, just sleep all day... and the important things! we cannot do ibadah as well as when we are healthy.. am i right?? =)..
we must always thanks for giving us good health.. say ALHAMDULILAH... ^_^

Secondly, as we can see in Malaysia have three races. Malays, Chineses, and Indians people in one country.. lets look at recreation garden at anywhere at weekend, how many people do exercises in weekend day? we can count only by our fingers..=).. But, do you notice what races love and always do exercises?? think two seconds.....=)..
yes! chineses monopoly recreation park.. why? where our races? Malay? maybe solat dhuha,, or manage their home.. =) (good expectation) well, lets look and examine, chineses alert and always take care their health and take balanced diet in daily life.. They know how to maintain their fitness and don't be weird why chinese almost further ahead compared the other races.. This entry not be to down the races but, we all in 1 Malaysia, so,if we cooparate without any jealousy feeling, our county become unite and harmony.. am i right? ^_^
lets go exercise! our mind fresh,our body healthy!

Thirdly, ~Prevention is better than cure~.. exercises also prevent illnesses in our life.. everybody do not want depend on medicines at old age absolutely...=).. as we know, when we at healthy condition our production better than at unhealthy condition...=)..
smile always make our self happy and cheerful and others comfortable with us.. ^_^ it is one of therapy to boost our confidence..

to all my beloved readers....
after pray subuh, take a few minutes to do exercises although just at home.. get some fresh air, so when our brain enough oxygen, we not easily sleepy... give thanks to ALLAH! Alhamdulilah..
start your day with smile and new determination.!. thats all for today...=)..
~Practice make Perfect~
~love nature~

Wednesday, September 14, 2011

~Saat Terindah~



Assalamualaikum semua………..

Sudah lama tak update blog nie dari mse cuti sem hari tu..sampai sekarang..baru terasa ingin mencoret sesuatu…

Alhamdulillah.. kehidupan masih dibawah rahmat-NYA…mulakan hari dengan kalimah syukur… moga kita bukan hamba yg alpa… ^_^ amin…

Maka…bermulalah kisah ana semasa cuti hari tu.. berada di rumah saja.. menunaikan tanggungjawab sebagai seorang anak… =).. indah sekali dapat berpuasa sebulan di rumah..^_^..

Hari raya kedua.. buat family day.. jemput sedara mara dtg rumah jamu nasi beriyani dan sup angah..huhu.. moga semakin erat hubungan kekeluargaan kami semua.. amin… tak lepaskan peluang utk bergmbar dengan semua adik beradik 9 org atas permintaan mak… saying semua!! Kenangan indah!.. anak2 sedara buat masa ni 19 org….huhu.. tengah meriah nak membesar..memang agak letihlah melayan mereka..tapi seronok.. budak2 ni macam2 perangai..ibu bapa yg mainkan peranan utk mencoraknya.. masing2 menharap anak yg soleh dan solehah bukan.. apa lagi bacakan surah taha ayat1-5 ayat pelembut hati… insyaALLAH anak tu tidak degil.. didik anak cara sunnah nabi.. moga dapat lahirkan pejuang agama yg hebat2.. ^_^

Tiba masa utk meneruskan pengajian ana di Usim.. pada 12 sep 2011.. mak,abah,keluarga kaklong,abg arif,kak vilma menghantar ana dengan akaq ana…huhu.. syukran semua.!! Jasa kalian takkan dilupakan.. moga ALLAH membalasnya..amin... namun sedih..mengenangkan mak dan abah tinggal berdua dirumah..ya ALLAH jagalah mereka..satukanlah hati mereka… =).. asrama ana sutera indah.. hmm..not bad..Cuma masa mula2 baru masuk tu..terasa susah hati ckitlah tgk keadaan.. namun pujuk hati dengan kalimah syukur.. ada advantage juga..jgn sangka buruk je..sangka baik perlu! =). Moga kita semua mudah sangka baik dengan sekeliling kita…

Bermulalah kuliah pada 13 sep jam 8pagi…1st lecture- accounting information system (AIS).. alhamdulilah.. lecturer sporting,namun bukan bererti perlu ambil kesempatan ye..ingat tu.. =)… moga ALLAH permudahkan segala urusan kami pada sem ni.. mulalah subjek2 yang mengikut major sendiri.. titipkan rasa minat utk belajar! =).. malam ni pula ana akan ke Pulau pangkor utk mengikuti kursus induksi under USRP (unit sukan rekreasi pelajar).. ya ALLAH selamatkan perjalanan kami ye.pergi dan balik… moga ALLAH merahmati kami semua.. amin…

P/s: Bila kita memandang seseorang, cuba untuk maniskan muka..huhu.. senyum sokmo yer.. ^_^

Friday, July 8, 2011

~تذكية النفس~


إِنَّ الَّذِينَ يَتْلُونَ كِتَابَ اللَّهِ وَأَقَامُوا الصَّلاةَ وَأَنْفَقُوا مِمَّا رَزَقْنَاهُمْ سِرًّا وَعَلانِيَةً يَرْجُونَ تِجَارَةً لَنْ تَبُورَ

Sesungguhnya orang-orang yang selalu membaca kitab Allah dan mendirikan solat dan menafkahkan sebahagian dari rezeki yang Kami anugerahkan kepada mereka dengan diam-diam dan terang-terangan, mereka itu mengharapkan perniagaan yang tidak akan merugi, (Surah Fathir:29)

Indah sekali ayat Quran ini..bila kita renung kembali perjalanan kehidupan seharian kita... bagaimana kehidupan seharian kita?? Tenang kah? Sedihkah? Gembirakah? Bahagiakah? Pasti salah satunya pernah terjadi dalam kehidupan kita... ALLAH dah terang-terang sebut dalam kitab sucinya AL-QURAN... bacalah al-quran dan dirikanlah solat...dan nafkahkan sebahagian dari rezeki yang diberi..

Sedar tak kita..kadang kita alpa pada sesuatu..kadang kita pohon supaya dimurahkan rezeki,,tapi bila rezeki telah diberi,kita sering terlupa untuk memberi pada yang susah apabila keperluan kita telah tertunai... masyaALLAH..diri ini juga sering terlepas pandang..namun ingat jangan lupa dari mengucap syukur padanya..ALHAMDULILAH...segala pujian bagi yg ESA..

ALLAH dah janjikan yang terbaik buat hamba yang taat padanya.. malah ALLAH tidak akan memungkiri janjinya.. maka apa perlu kita risau dan runsing..adakah kita akan kehilangan sesuatu bila kita taat padanya? Tidak..malahan kita akan berasa betapa hati dan jiwa kita dekat padaNYA...

Marilah teman-teman..bangkit..islah diri kepada yang lebih baik... bulan ramadhan semakin menghampiri... sediakan diri kita untuk menjalani bulan ramadhan.. tambahkan amalan, moga hati-hati umat islam sentiasa bersatu.. hidup berpandukan cara sunnah nabi..

P/S: renung-renungkan dan selamat beramal. ^_^

~Bicara Hati~.wmv

Bicara kata(with lyric)

Thursday, July 7, 2011

~All Praises to ALLAH~



~Assalamualaikum + Salam Ceria-ceria selalu..~

Alhamdulilah… I had finished my short sem already..

Tuesday (5/7)= Feqh,Ibadat wa Munakahat examination

Wednesday (6/7)= Akidah Islamiyah examination

All praises to ALLAH.. Thank you ALLAH.. ^_^

Tomorrow I go to hometown…! Rengit! I’m back! Miss my mother dishes..huhu..

Actually, many matters happen in my life… but I know, it is test from ALLAH..

1) My result >> alhamdulilah..Better than before.. Although the result no achieved as dean list, but I’m very satisfied with it.. ~SucceSS is By DeSiGn Not By AccideNt~ as long as I will give happiness to my family it’s the best moment for me.. =)

2) ALSP= 2nd prize while ELSP=1st prize… >> All praises to ALLAH.. first time create movie together all members of B4.. It is the best moment n sweet memory… all of them give full of cooperation and do the best with bombastic ideas! Luv u all.. this moments will be remembered forever…. ^_^

3) Find the True Love >> Alhamdulilah n all praises to ALLAH… I must find the true love.. be a true Muslimah… muhasabah diri with find out where is the true and false… come on.. the greater love is from ALLAH.. ALLAHu Rabbi… Thank to ALLAH because HE give me strength and give guidance and peacefulness deep in my heart… ^_^

~ However or where ever or whatever we do.. all of this must depend on ALLAH.. Because ALLAH the best creator and knows the best to Muslim… ~

~Bersyukurlah.. maka ALLAH akan tambahkan Nikmatnya..~ Believe it…

~Please..do not expects to humans..but..only ALLAH….ALLAH always with us.. talk and pray to ALLAH.. insyaALLAH.. yourself will become more calm and harmony. ~

P/s: all of tests from ALLAH to test his slave how they manage their problems and test their IMAN.. reminder for me and all Muslim..

Saturday, July 2, 2011

~senyum sokmo~


Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah:

• Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah.

• Berdoa - Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.

• Sibukan diri dengan sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran & pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah, kemasyarakatan dan sebagainya

• Luahkan perasaan anda - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya

• Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati

Thursday, June 30, 2011

~Doa menghilangkan keresahan dan dukacita~


اَللَّهُمَّ إِنِّيْ عَبْدُكَ وَابْنُ عَبْدِكَ وَابْنُ أَمَتِكَ، نَاصِيَتِيْ بِيَدِكَ مَاضٍ فِيَّ حُكْمُكَ عَدْلٌ فِيَّ قَضَاؤُكَ. أَسْأَلُكَ بِكُلِّ اسْمٍ هُوَ لَكَ سَمَّيْتَ بِهِ نَفْسَكَ أَوْ أَنْزَلْتَهُ فِي كِتَابِكَ أَوْ عَلَّمْتَهُ أَحَدًا مِنْ خَلْقِكَ أَوْ اسْتَأْثَرْتَ بِهِ فِي عِلْمِ الْغَيْبِ عِنْدَكَ أَنْ تَجْعَلَ الْقُرْآنَ رَبِيعَ قَلْبِي وَنُورَ صَدْرِي وَجِلَاءَ حُزْنِي

وَذَهَابَ هَمِّيْ.



Maksudnya: “Ya Allah! Sesungguhnya aku adalah hamba-Mu, anak hamba-Mu, dan anak hamba perempuanMu . Ubun-ubunku di tangan-Mu keputusan-Mu berlaku padaku, qadha-Mu kepadaku adalah adil.

Aku mohon kepada-Mu dengan tiap nama yang telah Engkau gunakan untuk diri-Mu yang Engkau turunkan dalam kitab-Mu, Engkau ajarkan kepada seseorang dari makhluk-Mu atau yang Engkau khususkan untuk diri-Mu dalam ilmu ghaib di sisi-Mu, hendaknya Engkau jadikan al-Qur’an sebagai penenteram hatiku, cahaya di dadaku, pelenyap duka dan hilangnya kesedihanku.” -Riwayat Ahmad

sumber: Ustaz Zahazan Mohamed

Tuesday, June 28, 2011

~Jiwa Berkata~


Assalamualaikum pembuka kata,

Tanda kemesraan berbunga dihati,

Indahnya hikmah dalam berkata-kata,

Senyuman manis pengubat hati..

Bila kita berbicara soal hati….tiada siapa yang mengerti.. mengapa hati sering tersentuh..emosi terganggu..salahkah beremosi? Memang benar..think positive 1st…=)..

Ingatlah teman,bila kita berkata atau mengungkapkan sesuatu walaupun bukan dlm bentuk janji, namun orang sekeliling akan mengambil atau berpegang kata-kata kita.. jadi, janganlah beri harapan terlalu tinggi, sehingga mereka mengharap dan mengharap…. Bagaimana keadaan hati tersebut ya? Terluka? Tersentak?

Biarlah… tak perlu di ungkit..kerana siapa kita untuk mengungkit+berkira… ikhlaskan hati dalam melakukan kebaikan..tapi itulah sebenarnya hakikat yang susah untuk kita jaga… namun, tak salah jika kita mencuba.. manusia kan suka explore…. Percayalah teman,, hati kita milik ALLAH yang ESA.. hanya ALLAH yang mengerti apa yang terbuku di hati kita.. kita tak mampu untuk sembunyi dariNYA…

Sabarlah wahai hati… hanya doa yang diperlukan saat ini.. believe to ALLAH! ~when you feel down because you didn't get what you wants, just sit down and be happy... because maybe ALLAH has taught of something better to give you....~

Monday, June 13, 2011

~Weekend Program~

السلام قبل الكلام... السلام عليكم..

To my beloved frenz… ^_^..

I had attended 1 program under JAKIM…(Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) ( 3-5 june 2011)… “Perkampungan Intelektual Mahasiswa IPTA 2011” at “Pusat Pemantapan Aqidah Jelebu”

Our journey started at 3.00 pm at Friday.. we went the program with ‘beautiful bus’.. he3

We all 21 peoples represented USIM students ..=).. we arrived at 5.00 pm..huhu.. We check in our rooms and register our names.. ^_^.. first expression: happy and excited..huhu..

Mar, Niah, ina and I… (same room)

at 6.00pm, we introduced…Ustaz Hariri Mohamad Daud (program coordinator)…he is good looking and good speaker to attact us and humour person! Sometimes he make jokes…huhu.. Very sporting with his trade mark (TeeeeRrrBaaaeK!) thumbs up! =)

hmm..at night, all of us play some games.. for ice breaking..huhu.. it’s very interesting! After that, one by one introduced theirselves. Amazing! When they told about the major of course that taken in their university… =)

Next day.. we heard seminar “isu-isu aqidah dan gerakan pemikiran semasa” by:Ustaz Aizam Mas’od. His talk interesting and full of knowledge.. I’m very interested to know about it… alhamdulilah.. I’m understand finally.. we must improve and know about ‘isu2 aqidah’ to make sure our pure religion not tainted.. Next, we attended seminar ‘Peranan Kepimpinan mahasiswa mendepani Cabaran Semasa’ by:Ustaz Erfino Mohd Johari. More inputs2 and the ways how to become good leader…

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ وَلا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلا تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

Hai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) karena Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, karena adil itu lebih dekat kepada takwa. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan. (Al-Maidah:8)

At night, presentation of all group members about ‘isu aqidah di Kampus’ & ‘cadangan program untuk JAKIM buat di Universiti’ we all discuss and exchange views together to solve the problems…

Last day… talk about ‘Mahasiswa Sebagai Jurubicara Ummah: Peluang dan Harapan’ by: Ustaz jamali Mohd Adnan..

Lastly, after closing ceremony..we took some pictures together.. sweet memories.. I hope I will attend another program like this again… ^_^

~Usim Members~

~My cool frenz~

~My Group Members: AusPiciouS !~

~Participants this Program~

Friday, June 3, 2011

~AmaZing Short Sem~ =)


Assalamualaikum… bagaimana perasaan hari ni? Yg ceria…teruskan ceria.. yg berduka…jgn bersedih krn ALLAH sentiasa with us!! Believe it dear… ^_^

Dah lama xupdate my blog..huhu.. terkadang jari ingin menari d keyboard nie..tapi jari ni lebih prefer bermain2 dan bermanja2 dgn game.. huhu.. facebook?? Sama lah juga…he3…

I want to tell u about my short sem at USIM.. hmm…its very tough to stay in 2 months here.. why?? It is because, all of my friends who are studied at different university had long holiday… 4 months! After raya they will continued their new sem… but…I know, USIM different compared others university,,. Special!! =).. don’t be jealous ok! ^_^.. all of students who studied at sem 2 compulsory to take this short sem… what the subjects?? Hmm..actually 2 subjects only but plus wit ALSP +ELSP =4 subjects.. but ALSP+ELSP don’t have final exam..but must create short film…huhu..

Ok.. let me introduce the subjects…=)

1) ~Fiqh, Ibadat and Munakahat~

Ha…. What u think?? Why u all smile?? Ehem3… shhhhh…. ^_^

Actually short sem had already began at three weeks ago… I love this subject… why?? After we studied some of chapters, I aware that many inputs and new knowledge.. Alhamdulillah.. I’ll improve my ibadah and try to share with others..insyaALLAH… my lecturers at lecture and tutorial best!! Both of them expert in fiqh. Many of questions get the good answers,, its make our short semester interesting and not bored at all… I know..all my friends impatient to study MUNAKAHAT! Huhu.. why?? Many of people said, “after study Munakahat, u can getting married” he3.. its funny!

Akidah’s lecturer said “first year learn Munakahat?? Wah…its too early to learn.. but u will prepare to choose and to be selected..” as we know, knowledge is very wide… not necessarily for short time but for future life… and believe it..all of us will face this situation in their life especially “marriage” who do not want to married?? Please raise ur hand like me!! He3… just kidding… waiting midterm at 6th June.. hope everything runs smoothly..insyaALLAH… ^_^

2) ~Akidah Islam~

Ha… this subject also important in our life.. do u agree?? Although I take accounting course, this subject important to guide us to right way. Besides that, imagine… after we get out of university, we will meet many people.. I’m very sure and not impossible, people will ask us about akidah issues.. they see us as graduated from Islamic university…definitely we are the ones where that they should reference.. so..study smart! Improve our knowledge… credit to my lecturers. =) so…increase ur strength to study smart..! be a good students and good attitude…

~alhamdulilah ALSP+ELSP=smooth.. =).. hopefully simplified..insyALLAH.. chaiyok2!! Ikimasho! (lets go!) seiko o inorimasu! (gudluck!)

with big love to all readers.. arigato!

p/s: pnt dah tgn nie menari di ats keyboard nie.he3.. sy budak baru belajar.. want to improve my English.. (^_^)

Monday, May 16, 2011

~يوم المعلمين~


Assalamualaikum teman2 perjuangan…

Sempena hari guru pada hari ini.. sedikit perkongsian yang ingin dibuat…. =)..

16 mei… ada apa dengan tarikh ini? Istimewa sangat ke??

Apabila kita menjejakkan kaki ke sekolah…barulah kita ketahui sejarah dan untuk apa tarikh tu diingati… sedarkah kita…guru kita yang mula2 sekali siapa?? Siapa lagi kalau bukan ibu bapa kita sendiri… benar…guru tadika yang mengajar kita menulis..membaca..melukis…. namun sedarkah kita…siapa yang mengajar erti kehidupan?..segalanya..bagaimana dan dengan cara apa untuk menjalani kehidupan yang penuh liku-liku….?

Hanya…hanya ibu bapa kita sahaja yang sanggup melayan kerenah kita dan tanpa jemu mengajar walau kita sering terjatuh,tersungkur.. tak mampu rasanya untuk teruskan kehidupan bila badai menimpa… ibu bapalah tonggak kehidupan kita..kita sangat bergantung padanya semasa waktu kecil itu….^_^.. dan apabila mereka telah yakin akan ilmu kehidupan yang sudah di ajari, maka mereka melepaskan kita pada insan yang bergelar guru di sekolah.. sekalung penghargaan buat ibu bapa ku..

~Hj Kasmon Bin Musiran & Hajah Nazzrah Bt Abdullah~

Seterusnya…buat insan yang bernama guru…

Jasa kalian umpama buih di lautan,

Tanpa jemu mencurah bakti,

Betapa mulianya insan yang bergelar guru..

Mengapa kita sering kali terlupa akan mereka…

Namun,percayalah..siapa kita sekarang ini,

Berdiri teguhnya kita pada hari ini..

Hebatnya kita pada hari ini..

Kerana..dengan keberkatan ilmu dan hasil keringat yang tak putus-putus daripada guru..

Kalian tetap terpahat di hati ini..

Ya ALLAH tinggikanlah darjat guru yang ikhlas dalam mencurah ilmunya.. amin…..

~Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara~

~The miracle of Mathematics~


keindahan matematik

1 x 8 + 1 = 9

12 x 8 + 2 = 98

123 x 8 + 3 = 987

1234 x 8 + 4 = 9876

12345 x 8 + 5 = 98765
...

123456 x 8 + 6 = 987654

1234567 x 8 + 7 = 9876543

12345678 x 8 + 8 = 98765432

123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11

12 x 9 + 3 = 111

123 x 9 + 4 = 1111

1234 x 9 + 5 = 11111

12345 x 9 + 6 = 111111

123456 x 9 + 7 = 1111111

1234567 x 9 + 8 = 11111111

12345678 x 9 + 9 = 111111111

123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88

98 x 9 + 6 = 888

987 x 9 + 5 = 8888

9876 x 9 + 4 = 88888

98765 x 9 + 3 = 888888

987654 x 9 + 2 = 8888888

9876543 x 9 + 1 = 88888888

98765432 x 9 + 0 = 888888888

Hebatkan?

Dan cuba lihat simetri ini:

1 x 1 = 1

11 x 11 = 121

111 x 111 = 12321

1111 x 1111 = 1234321

11111 x 11111 = 123454321

111111 x 111111 = 12345654321

1111111 x 1111111 = 1234567654321

11111111 x 11111111 = 123456787654321

111111111 x 111111111 = 12345678987654321

Sekarang tengok ini

101%Dari sudut pandangan matematik :

Apakah ia sama dengan 100%?

Adakah ia bermaksud LEBIH dari 100%?

Kita selalu mendengar orang berkata dia beri lebih dari 100%?

Kita selalu dalam situasi di mana seseorang mahukan kita BERIKAN SEPENUHNYA 100%

Bagaimana nak MENCAPAI 101%?

Apakah nilai 100% dalam hidup?

Mungkin sedikit formula matematik di bawah boleh membantu mendapatkan jawapannya.

Jika:

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTU VWXYZ

Digambarkan sebagai:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.

Jika:

KERJA KERAS

11 + 5 + 18 + 10 + 1 + 11 + 5 + 18 + 19 + 1= 99%

H-A-R-D-W-O-R- K

8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

Dan:

Knowledge

11 +14 +15 +23 + 12 5 +4 +7 + 5 = 96%

Serta

SIKAP

19 + 9 + 11 + 1 + 16 + 4 + 9 + 18 + 9= 96%

Dalam Bahasa Inggeris;

A-T-T-I-T-U-D-E

1+20+20+9+20+21+4+5 = 100%

Sikap diri atau attitude adalah yang utama untuk mencapai 100%. Jika kita bekerja keras sekalipun tetapi jika tiada attitude masih belum dapat 100% lagi.

Tapi

LOVE OF GOD

12 +15 +22 +5 +15 + 6 +7 +15 +4 = 101%

atau

SAYANG ALLAH

19 + 1 + 25 + 1 + 14 + 7 + 1 + 12 + 12 + 1 + 8 = 101%

Tuesday, May 10, 2011

~10 may 2011~ 5.00 am




Assalamualaikum wahai hati Nurul Asmaa….

Tenanglah wahai hatiku… detik masuk rakaat pertama dalam subuh itu… berderaian airmata jatuh dan terus jatuh…. Hingga jatuh menyembah sejadah.. terasa sayu dan terasa amat sedih.. mengapa ye….tidak mahu berhenti pula manik2 tak bersalah ini?? Terus bergenang air mata ini hingga rakaat terakhir….. aduh…. Sakitnya hati ini….terasa seperti ditusuk2 sembilu ditikam2 dan ditoreh2 dengan belati yang sgt tajam…. Hanya ALLAH yang mengerti apakah rasa jiwa dan raga ni…ya ALLAH aku redha dengan ketentuan yang KAU beri untukku.. aku yakin ia sebagai tanda kasih sayangMU padaku…. Alhamdulilah….. terima kasih ya ALLAH…. Mulanya terasa amat sedih dan kecewa yang amat…. Bila hati terlalu memberi sayang pada yang bukan tempatnya…akhirnya natijahnya diriku jua yang kena tanggung dan harus menerima… andai ini takdirNYA… aku redha ya ALLAH…. Aku hanya mampu berdoa dan terus berdoa.. aku yakin ALLAH sentiasa ingin yg terbaik untuk hambaNYA… aku yakin ALLAh sangat menyayangi hambanya jika banyak diuji dan terus diuji..lagi2 diuji dengan ujian perasaan….biarlah…dan bagaimanalah…kerana aku tahu ALLAH tengah tarbiyah diriku dan terus ingin aku kembali padaNYA…. Ya Tuhan…ya Rabb….. hambaMU ni sering terleka dan terus lalai dengan kenikmatan demi kenikmatan yang KAU anugerahkan padaku…. Aku amat hormat keputusannya…bijak sekali keputusannya…! Banyak perkara yang aku pelajari darinya… takkan mampu kulupakan hingga akhir hayatku… buatmu…. Aku sentiasa mendoakan yang terbaik dalam perjalanan hidupmu…. Ya ALLAH….jika aku jatuh cinta…. Moga aku jatuh cinta pada insan yang meletakkanMU yang paling atas dalam hidupnya… moga aku jatuh cinta pada agama yang ada padanya….amin ya rabb….

Masih terasa pegangan kejapku pada hati ini untuk merawat luka2 dan hirisan2 yang aku cipta sendiri…. Alhamdulilah mudah2an ia kan pulih…..insyaALLAH..berbekalkan kekuatan yg dikurniakanNYA….=).. ya ALLAH……beriku peluang utk menyimpan sedikit ruang utk aku mengingatinya… mengenalinya kenangan terindah buat diriku ini… masih segar di ingatan bagaimana taqdir ILAHI membuat kami salling mengenali.. terima kasih ya ALLAH.. peliharalah dia dibawah naunganMU ya ALLAH…. Amin….

Jangan bersedih ye wahai hati…. Sesungguhnya besar pahala bagi orang yang bersabar….ان الله معنا!! Jangan gundah gulana ye…pujuk lah hati ini ya ALLAH…=).. moga sakit dan kecewanya hati ni..akan buat aku lebih matang dan terus berfikiran positif.. insyaALLAH…. ~searching mardhotillah~

~Ujian~

Ujian dari Allah s.w.t. ada dua jenis iaitu:

Pertama: Ujian berbentuk Musibah. Ujian ini merupakan suatu bentuk kesusahan yang ditimpakan ke atas manusia seperti kematian, kehilangan, kemiskinan, kesakitan dan sebagianya.
Dalam bentuk ujian ini, Allah s.w.t. memperkenalkan diri-Nya dengan sifat-sifat jalal-Nya (sifat-sifat keagungan-Nya) di mana pada ketika itu, hamba-hamba-Nya akan mendapati bahawa, Allah s.w.t. Maha Berkuasa dan hanya kepada Allahlah, tempat mengadu segala masalah, kerana hanya Dialah yang Maha Membantu dan sebaik-baik Penolong.


Kedua: Ujian berbentuk Kesenangan. Allah s.w.t. juga turut menguji para hamba-Nya dengan nikmat kesenangan, seperti kekayaan, banyak zuriat, kedudukan, dan sebagainya.

Adapun hamba-hamba yang menerima kesenangan pula, hendaklah baginya memperkenalkan diri mereka sebagai hamba-hamba yang bersyukur, kerana dalam keadaan kesenangan, kesyukuran merupakan pintu-pintu untuk meningkatkan darjatnya di sisi Allah s.w.t.. Mereka hendaklah sentiasa mengingati bahawa, setiap nikmat tersebut datang dari Allah s.w.t., dan tidak lupa diri, dengan menyangka bahawa, merekalah sebenarnya yang menyebabkan kesenangan tersebut, kerana ia merupakan sikap biadab di hadapan Allah s.w.t.
Hamba-hamba yang dianugerahkan nikmat hendaklah berterima kasih kepada Allah s.w.t., di samping tidak merasa bangga dengan apa yang diterimanya. Mereka juga perlulah mengingatkan diri mereka, bahawa, boleh jadi nikmat yang Allah s.w.t. berikan kepada mereka merupakan suatu istidraj (tipu daya yang menyebabkan seseorang lebih jauh dari Allah s.w.t.) supaya mereka sentiasa meminta ampun dari Allah s.w.t. dan bersikap merendah diri di hadapan Allah s.w.t.

Saturday, April 23, 2011

~sedikit perkongsian~


Assalamualaikum….

Salam ceria dan bahagia…. Terasa hebat kan?? Alhamdulilah…. Bila mana kita mengatakan yg positif tentang diri kita,,, maka insyaALLAH aura positif kita akan membuat kita menjadi apa yang kita mahukan.. namun itu semua hanyalah dengan izin-NYA…. ^_^

Sekarang tengah demam exam..huhu.. mesti Nampak macam ana xdemam pun bleh update blog…he3… menggunakan masa dengan sebaiknya..=)..

Di sini ana nak kongsi sedikit…


إِنَّكَ لا تَهْدِي مَنْ أَحْبَبْتَ وَلَكِنَّ اللَّهَ يَهْدِي مَنْ يَشَاءُ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ

Sesungguhnya kamu tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang yang kamu kasihi, tetapi Allah memberi petunjuk kepada orang yang dikehendaki-Nya, dan Allah lebih mengetahui orang-orang yang mahu menerima petunjuk. (Al-Qashash:56)

Ana tersentak apabila menemui ayat ni.. masyaALLAH.. baru sedikit ayat2 cintamu yg kutemui dan hayati… moga hati ini sentiasa ingin mengkaji dan mendalami..insyaALLAH… benarlah… jika kita berniat untuk mengubah seseorang utk jadi yang lebih baik…kita janganlah terlalu harap dia akan berubah kerana kita… sepertimana ayat indah di atas…kita tak mampu utk member petunjuk pdnya… tapi hanya…. Hanya… ALLAH S.W.T saja yang memberi hidayah pada insane yang bertuah…. Kerana itu…janganlah kita alpa utk berdoa supaya diberi petunjuk.... ya ALLAH… berilah petunjuk kepada semua umat Nabi Muhammad S.A.W dan seluruh alam..…agar agama Islam terus segar dan mantap di jiwa muslim….amin ya robb…

فَاصْدَعْ بِمَا تُؤْمَرُ وَأَعْرِضْ عَنِ الْمُشْرِكِينَ

Maka sampaikanlah olehmu secara terang-terangan segala apa yang diperintahkan (kepadamu) dan berpalinglah dari orang-orang yang musyrik. ( Al-Hijr:94)

Ayat di atas pula menunjukkan perintah ALLAH utk berdakwah….=).. tak salah kita ingin menyampaikan sesuatu ilmu yang kita tahu walaupun diri sendiri belum sampai tahap ulama’.. bak kata org..’ sharing is caring..’ maka sampaikanlah kepada teman2 walaupun 1 ayat… dengan 1 ayat…apabila kita menyampaikan ilmu yang bermanfaat..dan dia mengamalkan….insyaALLAH..kita dapat pahala yang besar selama mana dia tetap mengamalkan… indah kan Islam tu?? =).. الدين النصيحة

Sahabat sekalian..ayuh..kita bergerak mencari jejak ke mana arah kita nanti?? Ilmu yg bermanfaat adalah antara warisan peninggalan kita bukan hanya harta saja.. sebab tu bidang guru nil ah bidang yang mulia… kerana kita mula bertatih dan mendalami ilmu dan meluaskan pengetahuan hasil pembelajaran dan pengajaran daripada guru….renung2kan dan selamat beramal yer…. ~fastabiqul-khoirat~ ^_^

Sunday, April 10, 2011

~exam mood~


Assalamualaikum dan senyum2 sokmo!!

Dah lama ana tak update blog…huhu…tiba2 rajin pagi ini….=).. nampaknya dah 25 orang follower ana…thanks semua yang sudi utk jadi teman2 blog…^_^.. ana sgt hargai…=)…

Bagaimana keadaan kamoo semua?? Hebat? Ceria? Menarik? Bahagia?

Walaubagaimanapun perasaan dijiwa… namun jangan lupa ye kwn2… bersyukurlah pd-NYA..kerana ALLAH mempermudahkan kehidupan seharian kita…sekiranya banyak cubaan yang mendatang tu…biasalah ALLAH nak uji sejauh mana kesabaran kita..betol x?? =)..

Mulakan harimu dengan bacaan yasin..banyak sangat fadhilat yasin ni…salah 1 nye..kalau kita baca pd waktu pagi..lepas subuh..insyaALLAH ALLAH selesaikan urusan dia dalam 1 hari tu… kita pun akan terasa semangat yang baru mulakan hari kita dengan ayat2 cinta dari ALLAH..=)..ha… dah baca yasin?? Sama2lah kita cuba utk amalkan yer…

Nampaknya final da dekat….diri ini terasa masih khayal…masih terumbang-ambing… ya ALLAH..bantulah hambamu ini…berilah kekuatan..!!.. mak dan abah dah banyak pesan supaya buat yg terbaik dalam exam… semestinya ibubapa kita ingin melihat kita Berjaya…

Mak…

Adek akan buat terbaik…doakanlah anakmu ni… rindu sangat kehangatan pelukanmu dan ciuman kasih sayangmu… masih segar dalam ingatan… mak..percayalah akan diriku…anakmu ni akan berusaha utk tingkatkan diri..pahamilah diri ini… anakmu ini masih banyak yg perlu dipelajari..izinkanlah anakmu ini utk menggarap semua pengalaman di Universiti kerana…tiada peluang lagi selepas ini…

Abah…

Adek akan mencuba yang terbaik..doakanlah anakmu ini… ketahuilah anakmu ini seboleh-bolehnya tak mahu membuat dirimu risau…kasih sayangku memang utk mak dan abah… bantulah adek menempuhi ujian kehidupan ini…

Kawan2… menitis airmata ni mengingatkan ayahanda dan bonda yang terlalu banyak berkorban utk ana..ana terasa terharu sangat atas pengorbanan mereka… tanpa mereka..ana xmampu utk berdiri dan meneruskan pengajian… terima kasih abah..mak.. kalian the best parents.. marilah muhasabah bersama… terlalu banyak perkara yang lagha dilakukan… masyaALLAH.. terlalu banyak dosa dilakukan…moga diampuni-NYA.. amin… salam ukhuwah fillah dari ana…

Saturday, March 26, 2011

~diskusi ilmiah~

Sobahul khair…. Assalamualaikum semua… bagaimana iman anda hari ni? Adakah bertambah mantap atau sebaliknya? Sama2lah renung2kan bersama ye…^_^… Alhamdulilah ana berasa sungguh berbesar hati ingin berkongsi 1 pengalaman.. pada 24 mac 2011.. Usim telah menjemput IMAM MUDA ASYRAF untuk menjadi panel dalam sebuah diskusi ilmiah bersama pensyarah FSU, DR YASMIN…Tajuk diskusi ilmiah itu “di mana batasan kita”.. apa yg anda akan fikir dengan tajuk di atas?? Sememangnya mereka membincangkan tentang batasan aurat lelaki dan perempuan…

Sabda Rasulullah S.A.W:

Dua golongan di kalangan ahli neraka yang tidak akan aku pandang iaitu kaum yang bersama mereka cemeti seperti ekor lembu yang dengannya digunakan untuk memukul orang lain dan wanita-wanita yang berpakaian begaikan bertelanjang yang condong kepada maksiat dan menarik orang lain untuk membuat maksiat. Sanggul dikepala mereka ditusuk tinggi-tinggi seperti bonggol unta yang sangat lemah. Mereka ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya sedangkan sesungguhnya bau syurga itu sudah boleh dicium dari jarak demikian dan demikian (riwayat muslim)

masyaALLAH.. mudah-mudahan kita tidak termasuk dalam golongan tersebut….amin…

4 perkara yang perlu lelaki jaga:

1) Menjaga pendangan

2) Menjaga maruah

3) Menjaga kemaluan

4) Menjaga aurat

4perkara yang perlu perempuan jaga:

1) Menjaga pendangan

2) Menjaga kemaluan

3) Melabuhkan tudunng

4) Tidak menghentakkan kaki sehingga ternampak perhiasan dirinya

Selain itu, ramainya wanita di dalam neraka adalah kerana mulutnya:

1) Fitnah dan mangadu domba

2) Tidak bersyukur kepada suaminya

Semoga kita terpelihara dari segala maksiat dan marilah kita berusaha berubah ke arah yang lebih baik. Amin… بيّن والحلال بيّن"الحرام"

Ingatlah “prevention is better than cure" خير من العلاجالوقاية"